Ο Μποστ, ο αχταρμάς και ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος …

Με αφορμή την επέτειο της άλωσης, όχι όμως τόσο πολύ μέσα στο πνεύμα των ιστορικών γεγονότων. Κάποιοι άλλοι θα γράψουν καλύτερα για την άλωση. Εδώ βλέπουμε το θέμα, μέσα από την ματιά του Μποστ.

Μποστ- Παλαιολόγος

« Οι εκδόσεις "Ατλαντίς" των αδελφών Πεχλιβανίδη τον χρησιμοποιούν ήδη σαν μόνιμο εικονογράφο βιβλίων. Το 1953, ενώ στο συγκρότημα της "Καθημερινής" τον χρησιμοποιούν για να κόβει αποδείξεις βιβλιοδεσίας, η "Ατλαντίδα" του αναθέτει την εικονογράφηση- κόμικ θα λέγαμε σήμερα- του "Κωνσταντίνου Παλαιολόγου".

Γράφει ο ίδιος για εκείνη τη δουλειά – σταθμό στην καριέρα του ως εικονογράφου: "Είχα μια μικρή πείρα από τη θητεία μου στο περιοδικό "Ο θησαυρός των παιδιών". Έτσι, σχεδιάζοντάς το, επιχείρησα διάφορα οπτικά κόλπα για να μην υπάρχει μεγάλη τυποποίηση στις σελίδες. Έβαλα για παράδειγμα κάποιες φιγούρες να ξεπερνούν τα όριά τους και να περνούν στο καρεδάκι της επόμενης σελίδας. Αλλού πάλι, κάποιον Τούρκο που γκρεμίζεται από τα τείχη και η προοπτική της πτώσης του δίνει την ψευδαίσθηση ότι πάει να βγει το σώμα του έξω από την σελίδα (…).

Η δουλειά ήταν επίμονη και κάθε σελίδα ήθελε μια-δυο μέρες για να τελειώσει.Όσο για τα προβλήματα που ανέκυπταν αυτά ήταν συνεχή. Έπρεπε για παράδειγμα, να μοιάζει ο Παλαιολόγος – προφίλ της τρίτης σελίδας, με τον Παλαιολόγο ανφάς δύο σελίδες παρακάτω. Τα ρούχα και τα ντεκόρ ήταν πιο εύκολα. Η έκφραση του προσώπου και οι κινήσεις παρουσίαζαν την μεγαλύτερη δυσκολία. Διάβαζα τους διαλόγους και αναρωτιόμουν τη μια στιγμή πώς πρέπει να είναι ο χωρικός και πώς ο ναύαρχος.Λίγο πιο κάτω,πώς θα είναι ντυμένοι οι στρατιώτες, τι εμφάνιση θα έχουν τα τείχη της Πόλης, τα πλεούμενα, τα όπλα και οι πολιορκητικές μηχανές κλπ…

Για τα ρούχα, ανέτρεξα στο "Λεύκωμα Βυζαντινών Αυτοκρατόρων". Θυμάμαι μάλιστα μια μέρα τον Γιάννη Τσαρούχη, που βλέποντας με να παιδεύομαι με το κόμικς μού λέει: "βάλε τους σαρίκια κι ας μην είναι Τούρκοι. Αρκεί να είναι πειστικοί…". Φόρεσα λοιπόν σε Έλληνες την στολή του Δάντι Αλιγκέρι, άλλους τους έντυσα με ανατολίτικα ρούχα, σε άλλους φόρεσα φράγκικα καπέλα. Η επιμειξία Ελλήνων και Τούρκων είναι συνεχής, το ίδιο και οι επιδράσεις της Δύσης. Μήπως οι ξένοι δούκες δεν φορούσαν ρούχα εμπνευσμένα από ανατολίτικα στοιχεία; Γενικά έγινε ένας αχταρμάς που λένε και βγήκε το κόμικς".

Παρ' όλο που ο ίδιος το λέει αχταρμά, ο αχταρμάς ήταν πειστικός και το σχεδιαστικά
του προτερήματα εκτιμήθηκαν αρκετά.»

Advertisements

Σχολιάστε

Filed under Πρόσωπα

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s