Οpium babies

opium babiesΝα σου πώ για τον Kheyamadin; Θέλεις;

Είναι το μόλις 3 μηνών μωρό μιας Αφγανο-Τουρκμενικής οικογένειας. Φρόνιμο και ροδαλό. Ξαπλώνει όλη την μέρα στα πολύχρωμα στρωσίδια πάνω στα οποία τον απιθώνει η μητέρα του κάθε πρωί.
Ο λόγος που το μωρό είναι τόσο υπάκουο και ήσυχο δεν είναι η πιπίλα, το μπιμπερό ή κάποιο παιχνίδι. Είναι το όπιο!
Πολλές γυναίκες εφαρμόζουν στα μωρά τους αυτό που εφάρμοζαν και οι δικές τους μητέρες στις ίδιες όταν ήταν βρέφη: ανακατεύουν ψιλοτριμμένες, ξεραμένες παπαρούνες στο γάλα των μωρών τους ώστε αυτά να κοιμούνται όλη την ημέρα και να μην τις ενοχλούν όταν υφαίνουν χαλιά. Το τάισμα οπίου στα μωρά είναι μια πρακτική αιώνων στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα διαδεδομένη στις κοινότητες των Ismaili στη βορειοανατολική επαρχία Badakhshan και στις τουρκμενικές οικογένειες στις βόρειες επαρχίες της χώρας.
«Το ποτίζω με όπιο, αλλιώς κλαίει όλη την ημέρα» , λέει η μάνα του Kheyamadin που έχει άλλα τρία μεγαλύτερα παιδιά και που εφήρμοσε και σ’ αυτά την ίδια τακτική με το όπιο όταν ήταν πιο μικρά.
Το χωριό όπου ζει η οικογένεια του μικρού αυτού αγοριού μαζί με άλλες 200 Αφγανο-Τουρκμενικές οικογένειες, βρίσκεται στο βόρειο άκρο της επαρχίας Balkh του Αφγανιστάν. Η επαρχία αυτή είναι γνωστή για την εκτεταμένη καλλιέργεια οπιούχου παπαρούνας και για τα εκλεκτής ποιότητας χαλιά που υφαίνουν οι γυναίκες εκεί.
Ο Abdul , ένας 46χρονος αγρότης της περιοχής λέει: » Όταν τα παιδιά κάνουν φασαρία, τα ταϊζουμε όπιο για να μένουν ήσυχα. Αν τους δίνεις συχνά όπιο, το συνηθίζουν και αποφεύγεις τις παρενέργειες όπως είναι ο εμετός». Βέβαια ο Abdul φροντίζει να ξεχάσει ότι οι παρενέργειες για τα «μωρά του οπίου» φαίνονται κυρίως αργότερα. Σύμφωνα με στοιχεία του UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime), πάνω από 60.000 παιδιά στο Αφγανιστάν κάνουν χρήση οπίου και άλλων ουσιών. Ακόμα, ανεπίσημα στοιχεία από γιατρούς μιας κλινικής στη νότια πόλη Kandahar αναφέρουν ότι τουλάχιστον 25 παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο αυτό από υπερβολική δόση οπίου, τα τελευταία χρόνια.
Η σχέση ανάμεσα στην παραγωγή χαλιών στις χώρες αυτές και στην κατανάλωση οπίου έχει και μια άλλη παράμετρο όμως. Πολλές από τις γυναίκες που ασχολούνται με την ύφανση αυτών των περίφημων χαλιών , παίρνουν και οι ίδιες όπιο για να ανακουφιστούν από τους πόνους και την εξοντωτική ταλαιπωρία που τους προκαλεί η πολύωρη καθημερινή ενασχόλησή τους στην σκληρή αυτή εργασία.
Θα θυμάσαι κάτι από όλα αυτά όταν πιάσουν τα κρύα κι αναζητήσεις την άνεση και την θαλπωρή που δίνουν τα απλωμένα χαλιά στο σαλόνι σου;

Tα στοιχεία είναι από το Aljazeera.net και οι ερωτήσεις απευθύνονται σε σένα, αλλά κυρίως σε μένα.

Advertisements

3 Σχόλια

Filed under Διαβάζω, Κοινωνία, Ω! Τι κόσμος μπαμπά...

3 responses to “Οpium babies

  1. Κι όσο σκέφτομαι την Χυδαία Μοιραράκη να πουλάει στους νεόπλουτους χαλιά πλεγμένα με άιμα …

    (>..

  2. Το τάισμα οπίου στα μωρά είναι μια πρακτική αιώνων στο Αφγανιστάν

    Βρασμένη παπαρούνα (όχι την κόκκινη) χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας για τους γονείς μας. Η λέξη για το σκεύασμα ήταν «μάκο». Αυτή η πρακτική σταμάτησε λίγο μετά τον εμφύλιο.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s